Na dan vjenčanja, neovisno o tome na kojem dijelu svijeta se nalazili, mladencima je najvažnije da apsolutno ništa ne pokvari njihovu sreću.

Kako bi otjerali sve loše, pronašli su jedinstvene načine. Od kocki šećera, pa do petardi, vjeruje se da upravo takve sitnice mladencima donose sreću i prosperitet.

  • Kina

U Kini mladenci koji žele tradicionalno vjenčanje, obavezno igraju igru s jabukom. Jabuka obješena na konop, visi u razini njihovih usana. Dok plešu oko nje, obavezni su pojesti ju do kraja. Ponekad im se ona izmakne, pa je to i prilika za poljubac. Zašto to rade? Vjeruje se da će ispunjenje tog čina donjeti mir i harmoniju u njihov brak.

Još jedan zanimljiv kineski običaj štiti vezu mladenaca i tjera zle duhove, a to su petarde poslije ceremonije vjenčanja. Što veći vatromet, to više zlih duhova je otjerano.

  • Bugarska

U Bugarskoj parovi za sreću u crkvu zakorače najprije desnom nogom. Ne zna se porijeklo tog običaja, ali veliki dio mladenaca jako je oprezan kojom nogom će kročiti kroz crkveni prag.

  • Kambodža

U Kambodži vjeruje se da će nošenje mača do oltara rezultirati blagoslovom snage i skladnosti u braku.

  • Češka

U Češkoj se vjeruje da bacanje graška po mladencima donosi sreću i ispunjenje najljepših želja.

  • Njemačka

Njemački parovi uoči vjenčanja razbiti će par komada posuđa, kako se u njihovom novom domu koji tek stvaraju ništa ne bi polomilo.

  • Filipini

Jeste li ikada zamišljali da plešete, a svi Vas obasipaju brdom novaca? Mladenci na Filipinima imaju tu sreću. Dok oni plešu svoj prvi ples, svi gosti ih obasipaju novčanicama kako bi njihov brak bio pun sreće i bogatstva.