vjenčanje, hercegovina, vjenčanice, pozivnice, savjeti, cvijeće, matičar, crkva, prsten, restoran, buket, svadba, svadbeni, konfeti, fotograf, video, bend, band, organizacija,bih,hrvatska

Kićenje svatova

Uz vjenčanja je vezano mnogo običaja koji nastaju kao sredstvo prenošenja određenih vrijednosti važnih za zajednicu I pojedinca. Oni potječu iz naše narodne tradicije, a I iz civilizacije I kulture vremena u kojem živimo. Vjenčani običaji su puni simboličkih radnji koje pojedinca uklapaju u zajednicu.

Kićenje svatova je način na koji će mladenci zahvaliti gostima što su došli da sa njima podijeliti sreću. Ukrašavaju se kako sudionici svadbenog slavlja, sa malim cvjetićima koje nose na vidljivom mjestu. 

Kićenje ružmarinom datira iz antičkog doba

Kićenje svatova je običaj koji je zadržan do dana današnjeg. Javlja se još u srednjem vjeku, u kome su cvjetići za kićenje svatova imali grančicu ružmarina. Smatralo se da je ružmarin simbol vjernosti, ali i da štiti bračnu sreću. On je rastjerivao zle duhove, pa je u važnim trenucima poput rođenja ili vjenčanja bio važan detalj.

2. Moderni prijedlozi za kićenje svatova

Kićenje svatova je način da se mladenci zahvale gostima što su svojim prisustvom uveličali njihovo vjenčanje. Danas cvjetići za kićenje svatova pored toga što su tradicionalni, oni su i moderni. Pored tradicionalnog ružmarina, mladenci se odlučuju i za cvjetiće u raznim bojama i veličinama. Vrlo često, za dame se naprave narukvice od cvjetića koje se vežu oko ruke, a u istom dezenu se naprave cvjetići kojima se muškarcima stavljaju na grudi.

3.Kome idu pare od kićenja svatova

Tko uzima pare od kićenja svatova,vjerovatno se pitaju i djevojke što kite svatove a i mladenci.Ovaj običaj se razlikuje od mjesta do mjesta,ali i od osobe do osobe.U pojedinim mjestima ostavljaju se novci djevojkama koje kite,drugi uzimaju sve sebi,a treći djele s djevojkama.Znači nema univerzalnog pravila kod kićenja i raspodjele novca.Bitan običaj je da djevojke koje kite ne bi smjele biti udate.

Povezano iz kategorije